Hopp til innhold
For proffer og hjemmefiksere – Alt du trenger på ett sted – Ditt drømmeprosjekt starter hos oss!
For proffer og hjemmefiksere – Alt du trenger på ett sted – Ditt drømmeprosjekt starter hos oss!
Lær å legge skifer

SKIFERGUIDEN – FRA STEINVALG TIL MONTERING!

Å legge skiferheller i hagen blir stadig mer populært, og skifer bringer med seg et historisk sus inn i våre uteområder. Skiferen skaper et utegulv som utstråler luksus og en tidløs følelse. Uansett hvilke underlag du legger skifer på, bidrar den til et trivelig miljø og inviterer til samvær. I vår store skiferguide går vi igjennom noen av de vanligste valgene og spørsmålene kundene våre har. Vi deler gode tips og råd på veien mot et vellykket resultat.

Valg av skifer

Velg tykkelse ut fra hvordan du planlegger å legge steinen:

- Tynnere skifer egner seg for støpte underlag

- Tykkere skifer passer bedre for legging i settelag.

Når du planlegger et skiferområde er det viktig å ta hensyn til hvilken belastning det blir på skiferplassen, hvilke estetiske valg du ønsker å gjøre, og andre behov du har for ditt skiferprosjekt. Farge, format og nyanse er ting som bør avklares før det praktiske arbeide kan begynne.

Skifer

Planlegg for et godt resultat

Et godt utgangspunkt er å starte med å utforske vårt utvalg i nettbutikken, der du finner masse inspirasjons bilder og produktbilder. Dette gir deg et inntrykk av hvordan skiferen kan se ut – både når det gjelder form, struktur og nyanser. Du kan også besøke en av våre utstillinger hvis du vil kjenne og ta på materialet og få en bedre forståelse av hvordan det passer i akkurat din hage.

Velg riktig produkt

I vårt sortiment finnes produkter for både private hager og offentlige miljøer. Vi i Stenbolaget Sigvartsen er stor ekspertise på skifer og har store utstillinger med våre mest populære produkter. Dersom du ønsker å fordype det ytterligere i våre materialer, kom gjerne å besøk et av våre showroom. Hos oss kan du kjøpe en større prøvehelle slik at du kan teste den i hagen.

Velg riktig metode

Når du har funnet den skifertypen du ønsker, kan du gå i gang med å se på hvordan du vil montere skiferen. Hvordan ønsker du at overflate skal se ut når den er ferdig. Hva slags fugestil ønsker du? Skifer finnes i ulike tykkelser, størrelser med varierende egenskaper. Tilpass monteringsmetode etter steinvalget og velg tykkelsen som er best egnet for ditt behov. Skifer har ofte varierende tykkelse, noe som krever nøye tilpassing under legging for å oppnå en jevn og holdbar flate.

Skifer

Stilvalg- Moderne eller klassisk

Hvis du ønsker et moderne og stramt uttrykk, finnes det to hovedalternativer. Ved bruk av bruddskifer kan du skjære alle sider for et stramt og stilrent resultat.Alternativet er å bruke ferdig sagede heller med rette linje og et moderne uttrykk. Saget skifer som skiferfliser eller belegningsheller har en fast bredde, mens lengdene varierer. Dette gir et lekent men ryddig resultat.

Bruddskifer – Valg, bearbeiding og montering

Hvis du planlegger å legge bruddskifer, kan det lønne seg og hugge kantene i stede for å skjære de. Bruddskifer er et materiale som krever en del bearbeiding og tilpassing. Bruddskifer kan både klippes og hugges for å skape et organisk resultat. Å hugge eller knekke skiferen kan være utfordrende hvis skiferen et tykk og på visse skifertyper. Les med nedenfor om bruddskifer, montering, bearbeiding og små tips underveis,

Bruddskifer

1. Planleggingsfasen og behovet.

Hvilken belastning det blir er avgjørende for hvilken konstruksjon du bør velge. Hageganger, uteplasser og enkle gangveier med tråkkheller har alle ulike krav til underlaget. Det er viktig å tenke igjennom oppbyggingen når du skal legge skifer. Har du tenkt å montere skiferen i bærelag og steinmel, eller vurderer du å støpe en såle. Støpte underlag krever en del arbeid i form av en armert betongsåle. Resultatet blir til gjengjeld mer permanent og du får et preg som å flytte innemiljøet ut. Dette kan være nødvendig for flater med en høyere belastning. Ved legging på støpte underlag monteres skiferen med et natusteinslim og en egnet fugemasse. Tykkelse og størrelsen på skiferen er også viktig å tenke på. Skifer er en naturstein som kløyves fra blokker, noe som gir en naturlig kløyvd overflate. Dette gir variasjoner i tykkelse, både fra parti til parti og innad på hver helle. De tynnere hellene er som oftest noe mindre, egner seg best for montering på støpte underlag eller i jordfuktig betong. De tynnere hellene egner seg dårlig for legging i settesand. De tykkere skiferhellene egner seg utmerket for legging i settelag. Også her er det viktig å ta hensyn til belastningen – enkelte tykkere varianter tåler mer belastning en andre. Uansett hvilken tykkelse du velger, er et grundig forarbeid helt avgjørende for et godt og varig resultat. Er du usikker på hvordan du skal legge skiferen eller hvilken tykkelse du bør velge – kontakt oss i Stenbolaget Sigvartsen, så hjelper vi deg videre.

2. Valg av steintype

Når du har bestemt deg for hvordan monteringen skal utføres og hvilken belastning overflaten skal tåle, kommer et av de morsomste stegene i prosessen; å velge skifertype! Sannsynligvis har du nå utelukket noen varianter, eller funnet ut at enkelte egner seg bedre enn andre. Det finnes mange ulike varianter å velge mellom, både når det gjelder format, nyanser, teksturer og opprinnelse.

3. Legg bærelaget.

Første steg når du skal legge skifer i bærelag og settelag, er å nøye måle opp området der steinen skal legges. Den enkleste måten er å markere linjene med spraymaling, men et alternativ er å bruke murersnor som festes rundt området. Husk å planlegge innrammingen av skiferplassen, slik at du har tatt høyde for kantstein. En kantstein i granitt er å foretrekke – den harmonerer vakkert med skiferen og gir et slitesterkt gulv av høy kvalitet. Hvor dypt du må grave avhenger av bruksområdet. Skal du anlegge en hagegang eller uteplass holder det som regel med 15-25 cm dybde. Ved tyngre belastning kreves det dypere grunnarbeid. Ramm inn det utgravde området med fiberduk for å hindre at massene blander seg og for å unngå materialvandring. Fiberduken skal legges med overlapp mellom skjøtene - ikke kant i kant. Husk å brette duken opp langs kanten. Komprimer en stabil kjerne av bærelag. Bruk platevibrator for å komprimere laget. Komprimer i omganger, kontroller at det er riktig fall mtp drenering, og at også de dypere lagene er godt pakket. Underlaget synker med omtrent 15% ved komprimering, så sørg for å bestille nok masse til å dekke hele området. Ved myk grunn bør du komprimere ekstra nøye. Ta en ekstra runde med platevibrator og vann gjerne mellom lagene for å hjelpe massene å sette seg godt. Når bærelaget er klart, er det tid for å legge settelaget – Ofte av steinmel 0/8 eller pukk 2/6. Vi anbefaler pukk, da det gir bedre drenering og reduserer risikoen for fuktvandring opp i hellene. Fordel massen jevnt og bruk platevibratoren igjen. Grav ned rør i settelaget og dra av overflaten med rettholt for å få et jevnt sjikt med fall – ca 1-2 cm pr meter. Å legge skifer tar
mer tid enn for eksempel heller eller belegningsstein i faste format. Skiferen varierer i størrelse og tykkelse, noe som krever justering av settelaget for hver enkelt helle.

Bruddskifer

4. Skiferleggingen

Bruddskifer og sagede skiferheller leveres på trepall. Arbeid gjerne fra flere ulike lag i pallen – det gir bedre fargespredning og variasjon, noe som er en stor fordel med naturmaterialer som skifer. Årringer og fargevariasjoner gjør overflate unik. Prøvelegg steinene før du monterer - test, visualiser og juster. For et moderne uttrykk med stramme linjer kan det lønne seg å bruke vinkelsliper når hellene tilpasses. For en mer klassisk stil med rå eller hugde kanter kan større deler av materiale brukes som de er, noe som reduserer svinnet. Beregn ca 15% svinn ved legging av bruddskifer – enda mer hvis du sager hellene. Legg ut steinene, finn passende biter og la skiferplassen vokse seg frem steg for steg. Det å legge skifer er et tidkrevende puslespill – men verdt hver eneste time. Bruk en gummiklubbe for å banke hellene ned i settelaget uten å skade dem. Hvis justering er nødvendig, løft opp eller vipp på steinen og juster underlaget.

Monteringstips

Sørg for god dekning med settelag under hver helle og unngå at steinen vipper. Det er ofte bedre å legge steinen noen millimeter for høyt for deretter og banke den ned til riktig nivå. Bruk tid på å finne riktig stein på pallen i stede for å kappe unødvendig. Svinnet er lavere ved bruk av sagede heller som skiferflis eller belegningsheller.

Fug skifer

Fug Skiferhellene

Ved fuging av skiferheller blir fugene ofte litt bredere enn i andre steingulv, spesielt med naturlig hugde kanter. Sagede kanter gir smalere fuger. Tilpass fugeavstanden etter smak og fugemateriale. Unngå lange og rette fuger, de deler opp flaten visuelt. Ikke bruk for små biter midt i større plasser. De kan oppfattes som ødelagte. På støpt underlagt brukes sementbaserte fugemasser. Ved legging i bærelag brukes en fleksibel fugemasse som tåler bevegelse i grunnen.

Hugging av skifer

Hugging av skiferheller

For å tilpasse hellene etter ønsker mønster må kantene noen ganger hugges. Legg ut hellene, tegn linjer med kritt og bruk, hammer, kulehammer, skiferkniv eller meisel. Gjerne i kombinasjon. Hugg forsiktig og jobb deg frem trinn for trinn. Ikke hugg bort for store biter med en gang – følg linjene du har tegnet. Gjør små justeringer mens steinen ligger på plass. Kast ikke avkappet – det kan bli nyttig senere.

Sag dine skiferheller

For et saget uttrykk brukes gjerne vinkelsliper eller vannsag med diamantblad. Saging med vann reduserer støv og kjøler bladet. Plasser steinen på for eksempel en tompall for å unngå skader ved skjæring. Sag gjerne hele veien igjennom steinen for rene kapp. Verneutstyr er et must. Tenk at en ensartet saget flate ofte blir penest. Å blande huggede og sagte kanter, oppleves som rotete. Legg i så fall rette kapp mot kantene. Vi håper denne guiden gir deg bedre innsikt i håndverket bak en vellykket skiferplass. Enten du gjør arbeidet selv eller engasjerer en håndverker. Skifer skaper noe magisk. En unik overflate du kan være stolt av.


Skiferbrudd
Neste artikkel Keramiske Fliser Sande